Etiketter

lørdag 1. januar 2011

Kjøttsaus med spaghetti

Nok en oppskrift hentet fra min favoritt kokebok: Voksentoppens Allergikokebok. Denne middagen er veldig grei å fryse ned i porsjonspakker. Kan forresten også brukes som pizzafyll, men da må du redusere vannmengden.

400 g kjøttdeig
160 g gulrot
200 g løk
30 g margarin
2 dl vann
80 g tomatpure
Salt og pepper

Stek kjøttdeigen. Skrell gulrøttene og riv dem på rivjern.

Kutt løk og surr dem blanke og møre.

Bland kjøttdeig, løk og gulrøtter i en kjele. Spe med vann, margarin og tomatpure. Kok i ca 15 min.

Smak til med salt og pepper. Serveres med spaghetti, annen pasta eller ris.

Sprø vafler (6-7 stk)

Dette er den beste vaffeloppskriften jeg har funnet (som samtidig passer for oss "særinger"). Faktisk er de så gode at resten av familien momser de i seg.

75 g melkefri margarin el. smør
2 dl maisenna
1 dl fin glutenfri melblanding
1 ts bakepulver
1/2 ts vaniljesukker
1 krm salt
1 1/4 dl laktosefri melk
1 dl vann
evt 1 ss laktosefri rømme + litt ekstra melk

Smelt margarin.

Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett melk og vann mens du rører kraftig. Bland inn den smeltede margarinen.

Stek vaflene.

NB! Smør vaffeljernet godt mellom hver vaffelsteking ellers henger de lett fast. Formfett på boks er sterkt anbefalt.

Blomkålsuppe

Oppskriften er opprinnelig hentet fra Voksentoppens Allergikokebok, men jeg har gjort noen endringer for å få den slik jeg liker den. Resultatet er ihvertfall langt bedre enn Toros suppe, og er lett å fryse i porsjonspakker.

350 g blomkål (renset)
30 g melkefri margarin
50 g løk, finhakket
30 g maisenna
8 dl hønse- eller grønnsakskraft (NB! Bruk kun halv mengde buljong i forhold til vann)
1/2 dl laktosefri fløte
Salt og pepper

Rens blomkål og del i små buketter. Kok dem møre. Hell kokevannet over i et litermål. Dette brukes til kraft.

Mos omtrent halvparten av blomkålen.

Ha i melet og spe med kraften.

Tilsett den mosede blomkålen og kok i 15 min.

Tilsett resten av blomkålen og fløte mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper.

Hvorfor blogge?

Når jeg fikk diagnosen cøliaki for ca 1 år siden, hatet jeg å lage mat. Men, jeg var overlykkelig over å få vite hva jeg ikke tålte, for det gjør det så mye enklere.

Eller, enklere er kanskje ikke ordet. Når du går på restaurant og sier at du ikke tåler gluten, melk eller egg, foreslår de alltid "salat". Jeg hater salat!!! Dypt og inderlig. Retten er en skam og metter knapt en flue, spesielt når de fleste egentlig mener cæsarsalat, en grønn affære med et par tomater og noen kyllingbiter hvis du er heldig.

For å gjøre en lang historie kort så har jeg saumfart nettet, biblioteket og utallige kokebøker for å finne god mat som oppfyller kriteriene, og som samtidig både smaker og ser bra ut. Og det finnes faktisk drøssevis med muligheter. Jeg håper at denne bloggen skal hjelpe flere til å se lyset i tunnelen. Familien min har ihvertfall gjort det. Ikke at de har noe valg, når kokken lager "sin" mat for hele familien :-)